9.6.2015

Verkkosaaren kulttuuriaarre

Tuuli ravistelee koivuja. Istun vaneripöydän ääressä ja juon kahvia. Oranssi metro suhahtaa ohitse.

Verkkosaaren rantaan ankkuroidun laivan kansi toimii esiintymislavana, jolle vaaleansininen taivas luo kauniit kehykset. MOI!:n kitaristi J.P tulee vaihtamaan kuulumisia.

Illusia on sinivalkoinen paatti Verkkosaaren rannassa vain 75 metrin päästä Itäväylästä. Laivan edusta on tuunattu houkuttelevaksi piha-alueeksi, jota koristavat istutusruukut, pöydät, tuolit ja puupölkyt. Värikkääksi spreijatun kontin päälle on raahattu nahkaiset nojatuolit. Pöydällä on tarjolla karjalanpiirakoita, sienikeittoa ja feta-pinaatti -piirakkaa ”maksa, mitä jaksat” -periaatteella.

MOI!:n keikka alkaa yhdeksän maissa. Olen reilusti hyvissä ajoin paikalla. Aurikoisena perjantai-iltana on aikaa nauttia Suomen suvesta. Hieman minusta kauempana seisoo keski-ikäinen pariskunta. Päätän mennä heitä jututtamaan.

Nainen esittelee itsensä Markeksi ja mies Vasamaksi. Antti Vasama Linnanvirta on keikkapaikan - M/S Illusian isäntä. Marke on hänen ystävänsä, joka on laivalla kyläilemässä

”Erilainen, vaihtoehtoja tarjoava kaupunkikulttuuri on tärkeää”, Vasama sanoo. Siksi IT-alalla työskentelevä Vasama on luovuttanut Illusian kulttuuritapahtumien järjestämiseen maksutta. Vasamalle erilainen on tuttua, sillä hän on asunut ja työskennellyt ulkomailla.

Rikas kaupunkikulttuuri merkitsee myös vaihtoehtoisia asumismuotoja. Vasama ei asu laivassa, mutta viettää siellä paljon aikaa kaksivuotiaan Tiuku-laivakissansa kanssa.

Kaupunki on yritellyt hätistellä Illusiaa ja rannassa kiinni olevaa toistakin paattia pois. Tänä kesänä se ei kuitenkaan ollut enää mahdollista läheisen sillan mataluuden takia.

Illusialla ja sen naapurilla on edessä viimeinen laillinen kesä Verkkosaaressa.

Vasama on tyytymätön byrokratiaan. Hän kertoo, että Verkkosaaren päädyssä oli pieni laivayhteisö, mutta se häädettiin pois noin kolme vuotta sitten pian alkavan asuntorakentamisen verukkeella. ”Alueelle ei ole tehty muuta kuin kaatopaikka. Laivat olisivat hyvin mahtuneet olemaan siellä”, Vasama harmittelee nyt.

Vasama on tehnyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Helsingin kaupungin toimista Kipparlahden asuntolaivakaavoituksen hitauteen liittyen. Mutta se on toinen tarina.

Illusian edustalle on kokoontunut kahdeksaan mennessä noin nelisenkymmentä kuulijaa. Ennen MOI:n keikkaa laivalla esiintyy Vähäsarja ja jokin kahden miehen kokoonpano, jonka nimeä en saa itselleni ylös.

MOI! on katu-uskottavista hipstereistä koostuva nelihenkinen bändi. Kolme kitaraa, yksi basso, ei rumpuja. Lauluhommista vastaavat pääosin kitaristit J.P ja Juhana.

MOI!:n musiikki on herkkää, melodista, rauhallista indierockia. Laulut on tehty tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa.

Tuleeko epäonnistuneista muusikoista kriitikoita vai epäonnistuneista kriitikoista muusikoita? Juhana on entinen musiikkitoimittaja, joten Rumba teki bändistä hauskan jutun juuri tästä näkökulmasta. Lue bändistä lisäinformaatiota antava juttu täältä.

Kun MOI! lopulta aloittaa sinkkujulkkarikeikkansa, aidan taakse on pysähtynyt pyöräilijöitä ja koiranpissattajia. Yleisö huutaa bändille MOI! Ja bändi vastaa ”MOI!”Kuvat: Antti Vasama Linnanvirta

Ei kommentteja: