14.6.2015

Tytöllä polvi paranee?

Läps. Läps. Läps. Läps.

On aurinkoinen kesäkuun päivä. Askellan Töölönlahden rannalla. Olen pyytänyt personal trainerina toimivan ystäväni, Annukka Vuorelan arvioimaan tapaani askeltaa.

Vasen polveni kipeytyy hölkätessä ja pidempiä kävelyitä tehdessä. Polvi kipeytyy nyt myös, jos sen päällä istuu. Kipu saa aktiiviliikkuja-minän pelokkaaksi ja epävarmaksi. Ennen julkiseen terveydenhoitoon turvautumista haluan kuitenkin kokeilla, voisinko omilla toimilla saada vaivat loppumaan.

Testikävelyn tuomio on: Kävelen kuin ankka. Annukan mukaan läpsyttelevä kävelytyylini aiheuttaa kipua polvessa. Jotta ”läpsytys” jäisi pois, tulisi koko jalkapohja painaa kunnolla maahan askeltaessa.

Kokeilen sitä. Jotta jalka painautuisi kunnolla maahan, askellukseen joutuu tietoisesti keskittymään. Uusi tapa tuntuu huomattavasti raskaammalta.

Kun suuntaamme Annukan kanssa takaisin keskustaan, tuttu "läps, läps" alkaa jälleen kuulua. Vanhat tavat on sitkeässä, mutta muutettavissa.
Taitaa todella pitää paikkaansa, että kävellä voi monella eri tapaa.
Tilanteessa minua lohduttaa hieman rakkaan joogaohjaajani Fatima Witickin lausahdus, ettei hän tunne vielä ketään, joka osaisi kävellä oikein.

Jotta polvikivut saadaan pois, tulee Annukan mukaan nilkan lihaksia vahvistaa lihaskuntotreenillä ja askeltamalla maastopoluilla. Ja hankkimalla kunnon juoksukengät. ”Älä juokse noilla tennareilla”, kuului tuomio.

Jotta selviäisin syyskuun 12 kilometrin Tough Viking –juoksulta kivuitta maaliin, työ vahvempien nilkkojen eteen on aloitettava nyt.
Itse asiassa, kun Annukka kehotti vahvistamaan nilkkoja, ei hän ollut ensimmäinen henkilö, neuvoi minua tekemään niin. Muistelen kyselleeni neuvoja polvikivun selättämiseksi aiemmin Facebookissa vuosi tai kaksi sitten.

Yksi sanoi: Juokse mahdollisimman tuetuissa kengissä. Mene askelklinikalle selvittämään, mikä kenkä on sinulle paras. Toinen sanoi, hanki varvastossut. Jalkahoitajana toimiva kaveri kehotti treenaamaan nilkat vahvoiksi ja juoksemaan vasta sitten. Jalkahoitajan kävelyyn ja kenkien valintaan liittyviä ajatuksia muuten täällä.

Opinnäytetyön juoksijoiden lihashuollosta tehnyt Katja Väänänen toteaa, että toimiessaan valmentajana juoksijoiden parissa hän huomasi, että tukiharjoitteluun ei panosteta usein riittävästi ja että jopa kansallisen tason juoksijoilla voi olla suuria
ongelmia lihastasapainon suhteen.


Väänänen korostaa, että juoksijalle hyvä lihastasapaino on hyvän teknisen juoksun edellytys. Jos säären ja nilkan lihasryhmien kunto on heikko, jää askeleen työntö vajaaksi ja heikoksi.Samoin vaara ylipronaatiolle kasvaa liian suuren jouston myötä. Tämä aiheuttaa usein ongelmia polven, lantion tai jopa hartian seudulle.

Tämä selvä. Eikun lusikka kauniiseen käteen ja treenaamaan nilkkoja. Sain Annukalta kirjalliset ohjeet matkaani. Kiitos!

Vinkkejä lihasten vahvistamiseen saa myös Iltalehden artikkelista: Liikkumistyyli vaikuttaa nivelkuormitukseen

Kuvassa ihana toukokuinen Central Park, jonka juoksumaastoja en ehtinyt siellä käydessäni testaamaan.

Ei kommentteja: