16.8.2007

Geenimuunneltua rehua vai ei?

Hesarissa käydään mielenkiintoista keskustelua siitä, pidetäänkö geennimuunnellun rehun syöttämistä sioille hyväksyttävänä ja pitäisikö siitä saada merkintä elintarvikkeisiin, ja jos pitää, niin kenen harteille merkintä laitetaan tehtäväksi sekä olisiko merkintä vapaaehtoista vai pakollista.

Esimieheni, Kari Rajamäki, otti eilen kantaa (mm. WL 16.8.2007), että merkintä tulisi tehdä lainsäädännöllä pakolliseksi MTK:n vapaaehtoisen merkinnän ehdotuksen sijaan. Kieltämättä olen asiasta samaa mieltä, meillä ole tarpeeksi tietoa siitä, onko geenimuunnelluissa aineksissa esimerkiksi allergisoivia aineksia ja sopivatko ne yliherkille.

Alla yksi ote HS:n keskustelusta:

Ihmisoikeus- ja ympäristörikkomukset ovat arkipäivää gm-soijan viljelyssä kertoo oheinen YK:n biodiversiteettikokoukselle jätetty raportti.

Vientituotteiden tuottamiseen keskittyvä maatalouden tuotanto ei vain tuhoa maatalouden vaikutuspiirissä olevaa biodiversiteettiä, vaan siihen liittyy myös väkivaltaisia maan valtauksia ja maaseutuväestön myrkyttämistä maataloudessa käytettävillä torjunta-aineilla.

Ihmisoikeuksia rikotaan räikeästi nykyisen yksipuolisen soijanviljelyn laajentamispolitiikan varjolla. Soijayhtiöt käyttävät häikäilemättä hyväkseen korruptoitunutta Paraguain hallintoa. Ympäristömääräyksistä ja ihmisoikeuksista ei välitetä lainkaan.

Gm-soijalla tuotetut eläintuotteet tulee siis merkitä, jotta voimme välttää näin räikeillä tavoilla tuotettuja tuotteita, joiden eettinen laatu ei mitenkään sovi suomalaiseen ajatusmaailmaan.

SOURCE: Grupo de Reflexión Rural, Argentina
http://aseed.tuxic.nl/index.php?option=c om_content&task=view&id=200& Itemid=127


Mielestäni kyse on perustavaa laatua olevasta kysymyksestä suomalaisen elintarviketuotannon kannalta. Tutkimusten mukaan suomalaiset arvostavat kotimaisessa tuotannossa nimenomaan puhtautta, laatua ja turvallisuutta. USA:ssa geenimuunnellut elintarvikkeet ovat osa arkipäivää ja valtaosa tuotteista on tuotettu geenejä muunnellen jossain tuotantoketjun vaiheessa. Jokainen voi mielestäni valita, mitä ja miten haluaa syödä Suomessa, mutta valinnanvapaus ns. geenimuunnellun ja ei-geeninuunnellun tuotteen välillä pitäisi tehdä helpoksi. Se ei ole sitä, ellei tuotemerkinnät manipulaatiosta ole pakollisia. Jos asiasta annetaan vain suosituksia, ei mitään tule tapahtumaan asian tiimoilta.

Sitten niihin henkilökohtaisiin asioihin. Eräällä ystävälläni on enää jännittävät 3 viikkoa odotusta jäljellä. Toivon, että kaikki menee heillä hyvin. Helteisestä työhuoneestani suuntaan viikonlopuksi puolison kanssa Leppävirralle.

Ei kommentteja: