2.1.2007

Kahden vuoden väliinputoajat ja muita uutisia


Välipäivien reissuilta kotiin saapuessani minua odotti iso pino erilaisia lehtiä uutisineen. Kotiin tulevien lehtien määrä on rasite ja harmi, kun niitä ei ehdi lukemaan. Tänään siihen oli kuitenkin aikaa, ja bongasinkin monia mielenkiintoisia asioita.

Savon Sanomat: Avatessani Savon Sanomat tänä vuonna ensimmäistä kertaa, havaitsin, että lehti oli uudistunut niin ulkoasullisesti kuin sisällöllisestikin. Niin minä kuin lehti itse piti sitä uutisena itsessään, sillä Jari Tourusen (ent. iltapäivälehden uutispäällikkö) luotsaama perinteikäs maakuntalehti oli muuttunut hyvin iltapäivälehtimäiseksi. Kansikin oli juttujen sijaan täynnä mainoksia. Toimitusjohtaja ja pääätoimittaja Tourunen perustelee ratkaisua (SS 2.1.2007) sillä, että ilmoitusasiakkaita voidaan palvella paremmin näin.
Ketkäs sitä lehteä lukivatkaan - asiakkaat vai ilmoittajat? No, lehtijutuistakin aiotaan tehdä kuulemma entistä mehevämpiä ja iskevämpiä. Makunsa kullakin.

Kauppalehti antoi ennustuksia 2.1. lehdessään alkavasta vuotta talousvuodesta. Lehden haastattelemien talousasiantuntijoiden mukaan pörssikurssien nousu jatkuu edelleen, mutta vuotta 2006 hitaammin. Vuosi 2006 oli merkityksellinen yritysostojen ja talouskasvun vuosi. Vuonna 2007 odotetaan, että fuusioita tapahtuisi edelleen ainakin Pohjoismaissa pankkialalla ja elintarviketeollisuudessa.

29.12. Uutispäivä Demarissa kerrottiin ykkösaukeamalla, että Suomessa turvapaikanhakijoiden tilapäiset oleskeluluvat ovat nykyisin pikemmin sääntö kuin poikkeus. Vuonna 2006 turvapaikan sai 12 hakijaa, oleskeluluvan 326 hakijaa ja tilapäisen oleskeluluvan 259 hakijaa. Vuotta aiemmin myönnettyjen tilapäisten oleskelulupien määrä oli vain 27. Kyseessä on siis räjähdysmäinen kasvu.

Järkyttävää kuultavaa on Oulun vastaanottokeskuksessa työskentelevän sosiaalityöntekijä Hanna Myllykankaan kertomus, että esimerkiksi irakilaisille ei ole myönnetty juuri muita kuin tilapäislupia (B-lupa), joita myönnetään vuodeksi. Hakemuksesta tilapäislupaa voidaan jatkaa vuodella. Tilapäisluvalla oleskelu on erittäin huolestuttavaa siksi, ettei B-luvan haltijalla ole mm. oikeutta työntekoon Suomessa. Toinen on se, että Irakin olot tuskin vuodessa tai kahdessakaan parantuisivat niin oleellisesti, että elo siellä muuttuisi selkeästi turvallisemmaksi ja vakaammaksi. Todennäköisesti pidempi oleskelu Suomessa olisi tarpeellinen, mutta sen sijaan, että irakilaiset tai muut B-luvan haltijat tekisivät tämän ajan jotakin motivoivaa ja kehittävää, joutuvat he virumaan ajan suomalaisissa vastaanottokeskuksissa turhautumassa.

PS. Somaliassa soditaan jälleen. Jos joku ihmettelee, miksi Suomessa on niin "paljon" nimenomaan somaleita, kannattaa lukea lehtiä. Harva mielellän jättää tutun kotinsa. Vielä harvempi haluaa kuitenkaan asua sotatantereilla tapettavana. Harmillista, ettei EU ole kyennyt tekemään akuutille kriisille muuta, kuin Javier Solanan julkisen vetoomuksen osapuolille rauhanomaisen ratkaisun puolesta.

1 kommentti:

xTeräsNyrkkix kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.