9.12.2006

Tuotantoeläimien yhteys kasvihuoneilmiöön


Kauppalehdessä oli 1.12.2006 pikku-uutinen, jossa kerrottiin, että tuotantoeläimet kiihdyttävät reilusti kasvihuoneilmiötä. Asia on varmasti monille meistä selvä, mutta silti asiasta ei oikein haluta keskustella missään – ovathan meille kotoisat lehmät ja porsaat jokapäiväistä mahantäytettämme leikkeleiden ja erinäisten maitotuotteiden muodossa. Myös uutisen prosenttiluvut yllättävät:

”Tuotantoeläimien pitäminen kiihdyttää kasvihuoneilmiötä enemmän kuin autot. YK:n elintarvike -ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan eläimiä kasvattavat maatilat tuottavat 18 prosenttia haitallisista kaasuista. -Tuotantoeläimet ovat yksi merkittävimmistä tekijöistä aikamme pahimmassa ympäristöongelmassa. Tarvitaan kiireisiä toimia tilanteen ratkaisemiseksi, sanoi FAO:n edustaja keskiviikkona.”

Minä kysyn nyt teiltä hyvät lukijat: Mitä tehdä? Aletaanko periä erilaisia haittaveroja tuotantoeläimien pitämisestä tms., jotta niiden pitäminen ei olisi enää kannattavaa?
Minä olen vähentänyt lihansyöntiä radikaalisti viime keväästä saakka sen vuoksi, että näen järjettömänä rehun, soijan ym. kasviperäisen – ihmisruoaksi sellaisenaan sopivan aineksen syöttämisen (7kg) eläimelle, jotta tuotettaisiin ihmisen makuhermoille sopivaa lihaa (1kg). Suluissa on suhdeluku, millä kasvismäärällä saadaan tuotettua minkäkin verran lihaa. Vastenmielisyyttä tuntee helposti myös erityisesti broilereiden kasvatusoloista ja massateloitusmenetelmistä. Harva tuotantoeläin kokee elämisen arvoista elämää, vaan ne ovat puhtaasti valjastettu tyydyttämään meidän ihmisten erilaisia hedonistisia tarpeita.

Uskon ihmisten olevan usein liian mukavuudenhaluisia tarkistamaan ruokailutottumuksiaan. Harvalla puolen kilon suositellun kasvismäärän syönti (per päivä) toteutuu. Sen sijaan liha on edullista ja sitä saa kätevästi kaikkialta kaikissa eri muodoissaan. Uskon, että tavallaan ihmisen makuaistikin tottuu helposti lihaan. Uskon kuitenkin, että yhä isompi osa suomalaisista olisi valmis maksamaan lihakimpaleesta enemmän, mikäli se olisi eettisemmin ja puhtaammin tuotettu. Näin on yhä useammassa taloudessa, ja tilastojen mukaan jo nyt luomulihan kysyntä ylittää tarjonnan.
Kuluttajat, vähentäkää lihan ja maidon kuluttamista, ja kokeilkaa enemmän kasvi -ja soijapohjaisia tuotteita. Säästäkää pihvit ja paistit juhlapyhien herkuiksi, mikäli niitä on saatava. Aletaan viljellä ylijääneillä peltoalueilla vaikka tryffeleitä ;)

Suu tottuu moneen makuun, myös kasviksiin.

(Kuva Wikipediasta: http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Koe_zijaanzicht_1.JPG)

Ei kommentteja: