9.11.2006

Tradenomin tutkinnosta


Hei,
ajattelin, että voisin kerrankin kirjoittaa jopa jotakin hyödyllistä, nimittäin tradenomin tutkinnosta.
Vaikka edellinen kirjoitukseni saattaakin antaa ymmärtää, en ole vielä kemuista huolimatta valmistunut tradenomiksi - tammi-helmikuussa toivottavasti sitten.
Kyseessä on ammattikorkeakoulussa suoritettava liiketalouden alempi korkeakoulututkinto, joka on laajuudeltaan 210 opintopistettä (vastaa entisissä opintoviikoissa 140 ov:ta). Aikaa tämän oppimäärän suorittamiseen kuuluisi kulua 3,5 vuotta. Tutkinto on maisterin tai kandin tutkintoa käytäntöpainotteisempi, ja koulutus on usein sidottua työelämän kehittämistarpeisiin. Tästä kielii se, että tutkintoon kuluu pakollisena ainakin yksi työharjoittelu. Eri ammattikorkeakoulujen välillä harjoitteluiden lukumäärä, suoritusajankohta ja pituus saattavat vaihdella, mutta nyrkkisääntönä voitaneet pitää, että työssöoppimista tapahtuu vähintään neljä kuukautta, ja että yleensä se suoritetaan, kun opintoja on enemmän kasassa.

Nykyään myös tradenomintutkinnot ovat yhä erikoistuneempia. Olen törmännyt ainakin viestintään opintoihinsa painottaneita tradenomiopiskelijoita sekä turvallisuusalan tradenomin. Sitten on olemassa edelleen näitä perinteisempiin aloihin painottuneita suuntautumisvaihtoehtoja kuten yrittäjyys, henkilöstöjohtaminen, markkinointi, rahoitus, taloushallinto ja terveys&talous.

Sanotaan, että tradenomeja koulutetaan liikaa, mutta uskon sisäänottomääriä pienennettävän viimeistään sitä mukaa, kuin ikäluokatkin pienenevät. Luulisi myös, että suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle myös tradenomeista on apua työvoimapulan helpottamiseksi. Se, aloittaako tradenomi aivan liike-elämän asiantuntijatehtävissä, onkin toinen juttu. Paljon meitä työskentelee pankkitoimihenkilöinä. Paljon työn saaminen on ennen kaikkea omasta motivaatiosta ja sinnikkyydestä kiinni.
Itse otin itselleni ison askeleen lopulta liittymällä ammattiliittoon, eli tässä tapauksessa Tradenomiliittoon.

Kuvassa näätte Savonia-ammattikorkeakoulun Savonia Business -yksikön Kuopiossa. Kuva on otettu yksikön nettisivuilta.

PS. Isosiskoni, tradenomi vuosimallia -03, solmi eilen ensimmäisen vakituisen työsuhteensa, vieläpä koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Onnea Helille!

Ei kommentteja: