30.8.2006

Pimenevät syysillatMuutin viime sunnuntaina Kuopion Opiskelija-asuntosäätiön (www.kuopas.fi)
soluasuntoon Kuopion Neulamäkeen. Matkaa keskustaan on noin viisi kilometriä, matka, joka taittuu pyörällä parhaimmillaan noin 15 minuutissa. Alue on kerrostalovoittoista ja puistomaista, ja alueella on tunnetusti aina asunut paljon sekä opiskelijoita että maahanmuuttajia.

Menin eilen keskustaan tapaamaan kaveriani Kyöstiä ja olin järkyttynyt saamastani negatiivisesta palautteesta, miten olinkaan valinnut asuinpaikakseni Neulamäen. Puolustelin edullista asuntoani. Lisäksi olin asunut suurimman osan Kuopiossa oloajastani aivan Kuopion ytimessä, joten halusin kokeilla jotakin muuta - paikkaa, jossa asuessa tulisi väkisin hyötyliikuntaa.

Vietimme Kyöstin kanssa illan ulkona hengaten. Kävelimme pitkin Vänäriä, luonnonkaunista ulkoilualuetta ja ihailimme pimenevää maisemaa Kallaveden rannalla. Lopulta oli kuitenkin aika päästä wc:hen. Suuntasimme keskustaan, minä tietenkin päätä pahkaa Ale Pubiin. Ale Pubista pois rynnistäessäni törmäsin vanhoihin kavereihini, joita en ollut pitkään aikaan nähnyt. Jälleennäkemisen ilo muuttui pian puoleltani alakuloksi, kun olin kertonut heille asuvani Neulamäessä. ”Hyi!” ja epäuskoisia nenännyrpistyksiä.

Täytyy myöntää, että negatiivinen mieliala tarttuu. Huomaan yhtäkkiä ylitarkkailevani paikallisessa ruokamarketissa nuoria pariskuntia: ”Ovatkohan nuo työttömiä, kun valitsevat vain makaroonia ja makkaraa?” ”Entä tuo poika, onkohan hän huumeissa?” Kämppikseni kun kertoi juuri toiselle kämppikselle, että alueella on paljon huumeita. Ei sillä, ei hän ole itse koskaan nähnyt mitään, kuullut vain. Entäpä minä itse? Olenko minä itsekin nyt toisen luokan kansalainen, kun asun vain solussa ja näin kaukana kaikista ihanista keskustan kaupoista ja baareista? Tallustan masentuneena S-marketista kotiin punainen putkikassi olallani.
Vastaantuleva maahanmuuttajalapsi hymyilee minulle kotimatkalla.

3 kommenttia:

trenditietoinen kirjoitti...

Mut onhan Nepali aika hirvee Kati dear, se on vähän niinku joku Kontula. Tosin ehkä Rypysuo on vielä pahempi.

Kati O. kirjoitti...

Elä kulta höpötä. Neulamäessä on sentään kaneja ja kaikkee : ). Lähden ti-aamuna Kuopiosta, btw.

trenditietoinen kirjoitti...

huomasin blogista :o

nähdäänkö huomenna? taisiis tänään? yritin soittaa sulle täs yks ilta pupu ;(