4.11.2015

Vegaanius sopii vauvallekin


Lapsiperheiden ruokasuositukset uudistuvat.

Terveydenhuollon ammattilaisille suunnatussa kirjaluonnoksessa neuvotaan lisäämään papujen, linssien ja muiden kasvisten osuutta ravinnosta. Punaisen lihan ja makkaran jokapäiväistä syömistä kehotetaan välttämään.

Ruokasuositukset perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asettaman työryhmän keräämään tutkimuskäyttöön.
Ohjeistuksen mukaan vegaaniruokavalio sopii raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille huolellisesti koostettuna.
Imeväisikäiselle vegaanilapselle suositellaan täysimetystä 4-6 kuukauden ikään ja osittaista imetystä vuoden ikään. Alle yksivuotiailla vegaaniruokavalion noudattaminen on ravitsemuksellinen riski silloin, kun imettäminen ei onnistu. Suomen markkinoilla ei ole vegaaniruokavalioon sopivaa äidinmaidonkorviketta.
Viimeksi lapsiperheiden ruokasuosituksia on uudistettu 2004.

Eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelän mukaan suositusten hitaan muuttumisen taustalla ovat perinteet ja tutkimustiedon vähyys.
– Suositukset perustuvat usein kyseisen maan tuotteisiin. Siinä mielessä ne ovat poliittisia, Kivelä totesi Haaga-Helian toimittajaopiskelijoille suunnatussa infotilaisuudessa 2.11.2015.

Hän iloitsee, että nyt Suomessakin ollaan pääsemässä tiedon avulla vegaaniruokavalioon liittyvistä harhakäsityksistä eroon.

– Meillä ei ole yhtä pitkiä perinteitä kasvissyönnistä kuin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Siellä asiantuntijat ovat tutkineet, että kasvisruokavalio sopii aina urheilijoista raskaana oleville, Kivelä sanoo.

Kommenttikierroksella olleen suosituksen kommentointiaika päättyi syyskuun lopulla. Suositusten julkaisemisesta päättää valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Tämä teksti on uutis- ja ajankohtaisjournalismin kurssille tekemäni uutisharjoitus, jossa tehtävänä oli laatia uutinen tiedotustilaisuuden pohjalta. Merkkimäärä oli rajattu 1.200-1.600 merkkiin.

Jos haluat tutustua lapsiperheiden ruokasuositukset -luonnokseen, löydät sen täältä.

t. Kati

Ei kommentteja: