23.4.2008

Kokoomusjargonia

Tarkoituksenani oli kirjoittaa tänään siitä, millainen on hyvä poliitikko,
mutta kun näin Jyrki Kataisen viimeisimmän (la 19.4.2008) Warkauden lehden kolumnin, oli pakko päästä ruotimaan tätä mieltäni kuohuttavaa mehukasta aihetta: Politiikassa kaikki ei todellakaan ole sitä, miltä näyttää.

Paekan Piältä-kolumnin otsikko oli: Pienituloisten lapsiperheiden asialla.
Pienituloisten vai? Hallitus korottaa nyt mm. päivähoitomaksuja, mikä tekee satojen eurojen loven keskivertoperheen lompakkoon vuodessa. Samoin mm. sosiaali- ja terveyskeskusmaksuihin on tulossa valtion taholta korotuksia, ja noita julkisia palveluita käyttävät eniten yleensä kaikkein pienituloisimmat ihmiset. Vastaavasti kuntien valtionosuuksia ko. palveluiden tuottamiseen pienennetään, tai pidetään vähintään ennallaan; kuluihin nähden alimitoitetulla tasolla. Tämän lisäksi hallitus ehti jo nostaa sähkö- ja energiaveroja. Kaikki nämä toimet heikentävät entisestään jo muutenkin heikkoa ostovoimaa. Sen sijaan yritysten ja hyvätuloisten verotusta kevennetään.

Kolumni alkaa virkkeellä: Kokoomuksen politiikan keskiössä on ihminen.
Ja tällä logiikalla muiden puolueiden politiikan keskiössä on eläimet??! Häh, siis kärjistetysti, tuollaiset lauseet mielestäni aliarvioivat lukijaa.

Muutenkin iso osa teksteistä on kuin kopioitu suoraan mainostoimiston kynästä. Onko Kataisella ollut niin kiire, että on poiminut copy-paste-toiminnolla puolueensa vaaliohjelmasta kaikki kliseet?

Joka toinen kappale alkaa joko lauseella: "Kokoomus lähtee siitä, että - -" tai "Kokoomus ei lähde siitä -- " tai peräti "Kokoomus siis lähtee siitä - - "

Pahinta tekstissä lienee kuitenkin se, että puolue puheenjohtajineen ei noudata edes niitä linjauksia, mitä he tekstissään lukijoille kovasti uskottelevat noudattavansa. Sen sijaan vähätellään ponnistuksia, joita mm. sosialidemokraatit ovat tehneet yhteisen hyvän jakamiseksi niitä tarvitseville mm. tulonsiirroin, esimerkkinä tästä vaikka lapsilisät.

Kokoomuksen Tulevaisuuden politiikkaa kuvaa hyvin Kataisen miete: "Kokoomus ei lähde siitä, että ripotellaan muutama euro kaikille. Se ei hyvä- ja keskituloisten kukkaroissa tunnu. Se ei myöskään heikossa asemassa olevia auta. On mieluummin autettava moninkertaisesti niitä, jotka eniten apua tarvitsevat. Niin, että se myös tuntuu."

Vaikka Katainen esittää laskemissaan lapsiystävällisiä lukuja, arki ja maalaisjärki kertovat kuitenkin toisenlaista totuutta kuin mitä virkamiesten papereissa on laskelmoitu.

Lisäksi kokoomuksen johtaja tapansa mukaan korostaa jatkuvasti ihmisen omaa vastuuta itsestään. Hyvä niin, mutta kuinka monta prosenttia suomalaisista min. Katainen Teidän mukaan kuuluu tähän hyvä- ja keskituloiseen porukkaan? Ja oletteko huomioineet, että monet Teidän hallituksenne tekemät toimet syövät jo nyt niitä euroja, joita on aiemmin ehkä verotuksellakin saatettu keventää ostovoiman lisäämiseksi? Tulot ovat vain lukuja paperilla: Revelantinpaa on se, mitä mikäkin nykypäivänä maksaa.

Toivoa Kokoomuksella on, mutta onko riittävästi tahtoa?

Ei kommentteja: