21.4.2008

Arjen ihanuutta

Viikonloppu sujui raukeissa merkeissä. Perjantaina kävimme Marjan kanssa Carusellissa viinilasillisilla, lauantaipäivä kului Helsingin demareiden piirikokouksessa. Kokous oli ensimmäiseni helsinkiläisenä demarijäsenenä, mikä tuntui kyllä ihan hyvältä. Kevätpiirikokouksessa käsiteltiin mm. piirikokoukselle saapuneita aloitteita, vahvistettiin puoluekokousedustajat jäsenäänestyksen tuloksen mukaisesti, päätettiin ehdokkaista puoluevaltuustoon ja lopuksi laadittiin julkilausuma, jota olin itsekin julkilausumavaliokunnassa mukana
muotoilemassa.

Tällainen kannanotosta tuli:

"Tiedote 19.4.2008 piirikokouksesta
HELSINGIN SOSIALIDEMOKRAATIT RY

Ilmastonmuutoksen torjunnalla parempaan arkeen

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ja maapallon säilyttäminen elinkelpoisena on ihmiskunnan suurin haaste. Kestävä kehitys vaatii maailmanlaajuisia sitovia tavoitteita. Euroopan unionin, Suomen ja muiden kehittyneiden maiden on oltava ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kärjessä. Helsingin seutu on Suomen väestön, talouden ja liikenteen keskus. Sen tulee olla myös ilmastonmuutoksen pysäyttämisen keskus. Tiivis kaupunkirakenne palvelee sekä ilmastonmuutoksen pysäyttämistä että kansalaisten elämänlaatua. Energiatehokas rakentaminen, vähäpäästöinen energiantuotanto ja kiinteät, yhteisölliset asuinalueet palvelevat niin jokaista yksittäistä kansalaista kuin yhteistä maapalloammekin.

Kiinteä kaupunkirakenne on ympäristöystävällisen liikenteen edellytys, mutta liikenteen päästöjä ei voida vähentää pelkällä kaavoituksella. Tärkeätä on päättäväisesti vähentää yksityisautoilua, jotta ilmastoa ja puhdasta kaupunki-ilmaa voidaan suojella. Se ei saa tarkoittaa liikkumisen kalleutta. Autoilun vähentämiselle välttämättömien ruuhkamaksujen tuotto tulee käyttää joukkoliikenteen laajentamiseen ja sen maksujen alentamiseen. Parhaimmillaan ilmastonmuutoksen torjunta antaa kaikille kansalaisille mahdollisuuden tasa-arvoiseen kaupunkiliikenteeseen.

Kun Helsingistä tehdään kansalaiselle nykyistä tiiviimpi, miellyttävämpi ja yhteisöllisempi kokonaisuus, ei ilmastonmuutoksen torjunta ole väistämätön paha vaan palkitseva valinta."

Omaa sydäntäni lähellä on ennen kaikkea se, että hengitysilma olisi puhdasta, ja joukkoliikenne niin houkuttelevaa, että autosta voisi luopua vaikka kokonaan. Itse olen kovasti yksityisautoilua vastaan, mutta tiedän, ettei pelkällä syyllistämisellä ihmisiä saada muuttamaan tottumuksiaan. Syyllistäminen voi usein aiheuttaa vielä jopa suuremman vastarinnan, vaikka asia olisi hyvä. Me Jannen kanssa olemme laskeskelleet, että nämä määrät, mitä me täällä pk-seudulla keskimäärin autolla liikumme, taittuisivat edullisemmin jopa taksilla, (jos luopuisimme autosta kokonaan ja samalla kaikista siihen liittyvistä kiinteistä kuluista). Käymme kuitenkin n. kerran kuussa Leppävirralla ja Kuopiossa, minkä seurauksena taksi, julkiset liikennevälineet tai vuokra-auto eivät pärjää lopulta hinnoissa Volvollemme. Tässä elämäntilanteessa taloudelliset tekijät sanelevat elämäämme enemmän kuin halu toimia vähäpäästöisesti. Onneksi aina voi tehdä jotain muuta ympäristön hyväksi :) !

Sunnuntaina autoilimme Maununnevalle Jannen perhettä tapaamaan, ja Janne hieroi samalla mutsinsa (hieroja kun koulutukseltaan mm. on). Minä vietin aikaa Manun kanssa ulkona, ja käytin lyhyellä lenkillä viereisessä Keskuspuistossa. Koettiin taas uutta ja pennulle hyödyllistä, kuten pyöräilijöitä, ja myöhemmin Puistolan mummolassa käydessä pihamaalla törmäsimme ohi päriseviin mopoihin. Tänään hän kävi myös pienellä kävelyllä, ja hihnassa kulkeminen alkaa sujua, mitä nyt kaikki "ihanat" hajut pentua tahtoo kiihottaa. Perjantaina Manulla on aika ensimmäiseen rokotukseensa. Vähitellen sen jälkeen hänet voi varmaan viedä jo koirapuistoonkin..

Ei kommentteja: