14.4.2008

Kieltojen taloyhtiö? Tarina koiranpennun sisäsiistiksi opettamisen vaikeudesta

Asumme talossa, jota ympäröi taloyhtiön omistama vehreä, suuri tontti. Etupihalla, rapun viereiset nurmet on pidetty hyvässä kunnossa, mutta niissä ei ole istutuksia. Aidatulla, lukkojen takana olevalla sisäpihalla sijaitsevat roskakatokset, pihan perällä oleva mattoteline ja kaunis, pihan päättävä muuri. Siinäpä se sitten onkin. Pihan on siistissä kunnossa. Suuri osa sen pinta-alasta on asfaltoitu. Autoja sisäpihalla ei saa pitää, vaikka niitä sinne yli tusina mahtuisikin. Polkupyöriä pihalla nyt kuitenkin sentään saa säilyttää.

Olemme puolisoni kanssa miettineet, että mikäli piha on asfaltoitu, mutta asfaltille ei ole käyttöä, olisiko syytä tehdä siitä kokonaan viheraluetta asukkaiden iloksi ja käyttöön? Pihalle mahtuisi oivallisesti vaikka grillikatos, kerta parkkeeraaminen vie tilan viihtyvyyden.
Kuulimme talonmieheltämme viime viikolla, että grillikatosta on toivottukin, samoin pihakirppiksen ym. pitämistä silloin tällöin. Näihin taloyhtiössä on kuitenkin suhtauduttu kielteisesti. Ilmeisesti on niin, että jos yksikin osakas vastustaa muutosta, sitä ei voida toteuttaa.

Olemme käyttäneet omaa koiraamme sisäpihalla opettaaksemme hänet sisäsiistiksi. Olemme sietäneet parvekkeiden alla maassa makaavia tupakantumppeja, ja keränneet vähäiset, olemattomatkin kakkamme alueelta pois, mutta siitä huolimatta saimme koiran käyttämisestä pyyhkeitä: Taloyhtiön säännöt kieltävät tämän(kin). On erittäin harmillista, ettei takapihalla saa tehdä mitään. Nyt joudumme etsimään koirallemme uuden paikan Hki:n keskustassa, jossa hän voi harjoitella tarpeiden tekoaan ilman, että saa tauteja toisten koirien pisseistä ja kakoista, tai roskista, lasinsiruista ja huumeneuloista puhumattakaan. Koiramme kun on vielä niin pieni, ettei häntä ole vielä voitu rokottaa kaikkia tauteja vastaan. Onneksi taloyhtiöömme on kuitenkin tullut uutta, nuorempaa porukkaa, ja toivottavasti näitä meidänkin taloyhtiön sääntöjä saataisiin joskus järjestettyä. Takapihalla kun eivät koirat saa olla, vaikka jätökset siivottaisiinkin. Jos me käymme siellä, muut koiralliset tulevat perässä, eikä kaikki heistä ole yhtä siistejä…

Totta kai ymmärrän, että säännöt on laadittu asukkaiden viihtyvyydeksi.
Meillä kaiken käytön kieltävät säännöt ovat kuitenkin aiheuttaneet sen, ettei pihaa voi juuri käyttää mihinkään tarkoitukseen. Kuinka se voi silloin palvella asukkaiden tarpeita?

2 kommenttia:

Maiju kirjoitti...

Heippa.
Kurja juttu toi, että sitä pihaa ei voi oikein käyttää mihinkään. Meillä on ainakin ollut suuri apu siitä, että koiria voi viedä sisäpihalle juoksemaan. Varsinkin silloin kun olivat vasta pentuja ja muuallekkaan ei oikein voinut mennä. Teiän pitää tuoda Manu joskus siihen meiän pihalle niin se saa juosta niin paljon kun jaksaa :) Pentujen olisi muutenkin hyvä saada olla vapaana välillä niin oppivat sitten hyvin tulemaan luokse kun pyytää ja muutenkin tekee hyvää juosta omassa tahdissa. Meillä siitä ei onneks valiteta. Enemmänkin kaikki aina tulee sanomaan, että on niin kiva katsoa ikkunasta kun ne jahtaa toisiaan. Onko muuten mennyt hyvin? Joko Manu nukkuu yöt hyvin?

Kati O. kirjoitti...

Moi,
kyllä se nukkuu melko hyvin yöt. Aamulla hän vaan tulee vikisemään ennen seiskaa aamiaista, ennen kuin herätyskello on ehtinyt pirahtaa.. Kiitos kutsusta, pitänee tulla taas joku päivä!